Kunsten at sige nej tak
Er du også typen, der altid ender med at skrive referat, eller fylde papir i printeren? Havner de kedelige opgaver altid på dit bord? Kommer du altid til at sige ja, der hvor du egentlig mente nej? Så læs med
Det kan være overordentlig svært at sige nej. Særligt for os servicemindede typer, der bare rigtig gerne vil have, at andre får en god oplevelse. Du kender det godt. Lige pludselig er det dig, der har lovet at bage pandekager til 60 mennesker til sønnens klasse, mens nogle andre bare er sluppet billigt med at købe smør. Og hvis du har svært ved at sige nej overfor bekendte, venner og familie, er der er en stor sandsynlighed for, at du har endnu sværere ved at sige nej til kollegerne – og chefen.
Men det kan være rigtig godt at øve sig i at sige nej til arbejdsopgaver. For det første, så slipper du for, at du får flere opgaver, end du rent faktisk kan klare.
For det andet, så er de opgaver, du har lyst til at sige nej til, ofte opgaver der dræner dig for energi. Du siger sikkert ikke nej til den sjove opgave (selvom det er en endnu sværere øvelse, som også kan være god, hvis du har for meget om ørerne).
Og så er der nu altså noget tilfredsstillende ved at tage en beslutning om, at denne her opgave vil jeg ikke have. Nej tak, siger jeg bare!
Men det er jo Chefen, der spørger
Det kan være særligt svært at sige “Tak, men nej tak” til chefen. Mange er bange for, at de bliver fyret, hvis de ikke løser alle de opgaver, der lander på skrivebordet. Og du kan selvfølgelig ikke nøjes med kun at sige ja til de sjove opgaver. Selvfølgelig skal man engang imellem lave noget man ikke rigtig gider.
Men nogle gange kommer man til at sige ja til en opgave, der suger al energi ud af en. Jeg kan nævne et eksempel. Jeg har skrevet en vinbog sammen med min bror. Den er næsten færdig. Den er sjov. Og jeg mangler bare lige at redigere det sidste. Og det har taget mig næsten et år. Det var en af de opgaver, jeg skulle have sagt nej til eller fået en anden til at gøre for mig.
Som selvstændig er jeg heldigvis i den situation, at jeg ikke kan blive fyret, hvis jeg overlader de opgaver, der dræner mig, til andre. Jeg kan sagten sætte mig ind i, at det er svært at sige nej til en overordnet. Men hvad hvis der er en af dine kolleger, der kan løse den bedre, og måske endda også synes den er sjovere?
De 4 nej’er
Jeg faldt lige over en gammel artikel fra Væksthus for Ledelse. Her taler min gode ven, foredragsholder Sebastian Nybo, om 4 forskellige måder at sige nej på:
1. Det kompetente nej.
Det er her, hvor du vurderer din mulighed for rent faktisk at udføre opgaven, og for eksempel siger: “Hvis jeg skal nå dette, er der noget andet, jeg skal skære væk. Hvad skal jeg prioritere?”
2. Det kærlige nej
Det er her, hvor du viser omsorg overfor den der spørger dig. “Jeg er glad for, at du spurgte mig. Jeg har ikke tid. Kan vi tale om det senere på ugen?”
3. Det forunderlige nej
Dette er ifølge Sebastian Nybo et nej forklædt som et ja. Det er her, hvor du siger: “Jeg skal lige vurdere, hvad der ellers ligger, og så vender jeg tilbage”.
4. Og det resolutte nej
Ja, det giver jo næsten sig selv. Et stort og rungende nej.
Hvis det er svært at sige nej, er der kun en udvej og det er at øve sig. Øv dig f.eks. på telefon sælgere. De er insisterende og føles også tit irriterende, men det er helt risikofrit at sige nej til dem. De fleste af os har lyst til bare at give dem det resolutte nej hver gang. Men prøv også de andre af. Det kan ende med at blive helt underholdende for dig.