Menu

Lyt til KM's podcast "Prøv-li-å-hør-her"

Find podcast her

Grav°l for Corona nedlukningen

oprettet d. under Underholdning

Grav°l for Corona nedlukningen

 

Vi er i disse dage udsat for et kollektivt tab. Tabet af mennesker, vi holder af. Af jobs. Af fysisk og socialt nærvær. Tabet af en tid, der muligvis ikke kommer igen. Og når man mister, skal man sige farvel, så det bliver muligt at se fremad.

 

Ja, så tænker du nok, at nu kommer der en noget nedslående blog om Corona. Måske har humoreksperten ligefrem forlagt sin humoristiske sans et sted mellem de 100 aflysninger af foredrag og den nye tilværelse som hjemmegående hausfrau med en stigende tendens til at kaste sig over sysler som hækling og højbede. Forleden glemte jeg et telefonmøde, fordi jeg var igang med at hækle en søko. 

 

Jeg tror dog, at jeg kan komme gennem Corona-krisen med humøret og humoren i behold. Og det tror jeg, jeg kan, fordi jeg kan finde ud af at tage noget alvorligt og tage afsked uden at smide en af de vigtigste håndterings mekanismer, nemlig humoren, ud med badevandet.

Derfor skal vi drikke gravøl

Vi er stillet overfor en situation, vi ikke har prøvet før. Medierne fortæller os, at det er det mest dramatiske, der er sket siden 2. verdenskrig. Og derfor ved vi ikke, hvordan vi skal agere. 

 

Sådan havde jeg det også, da jeg som 20-årig mistede min højtelskede far. Det var ubetinget den største krise, jeg indtil da havde stået i og jeg havde ingen anelse om, hvordan jeg skulle reagere. Hvordan sørgede jeg på den rigtige måde? Var det forbudt at smile? Og hvor lang tid skulle jeg så gå rundt og se trist ud? 

 

Det viste sig at være helt unødvendige overvejelser. Dels var min sorg så stor, at den helt af sig selv lukkede mit sprudlende unge jeg ned på vågeblus i et år og dels blev jeg fulgt på vej igennem hele processen af min kloge mor og to andre kloge damer i familien. Samme eftermiddag som min far havde sagt farvel til livet, sad vi hjemme i dagligstuen i Aalborg og fik kaffe og portvin. Mest portvin, tror jeg. Og så begyndte de tre damer omkring mig at fortælle gode historier og mindes ting, min far havde sagt og gjort. Gode, varme og sjove minder væltede ud og vi grinede, mens tårerne trillede af både sorg og latter. 

Og på den måde blev jeg hjulpet på rette ved gennem sorgen. 

 

Det er ikke forbudt at grine

Forleden skrev en kunde til mig med indledningen - altså, nu ved jeg jo slet ikke, om vi må grine af noget mere? Hvis man griner, tror folk måske, man ikke tager Corona-krisen alvorligt.

Og svaret er, helt ligesom ved store personlige sorger, at SELVFØLGELIG skal vi grine og at stor alvor og stor humor i virkeligheden er hinandens forudsætninger. 

Men når vi på den ene side har en fælles krise og på den anden side bliver ramt så forskelligt af den, så er det måske godt lige at minde om to huskeregler, når det gælder den humor, vi skal have med hinanden. De professionelle sceneoptrædende tæller ikke med her, for de skal netop gå til grænsen og indimellem også over. Reglerne her gælder for den humor vi har mellem venner, bekendte, kollegaer og i familien.

 

Og her gælder 2 vigtige huskeregler, hvis man vil undgå at komme galt afsted og såre nogen unødigt.

 

1. God humor begynder hjemme.

Inviter mennesker til smil ved at gøre grin med dig selv. 

Dine egne svagheder eller din egen situation kan du trygt gøre grin med, men lad være med at gå efter andres. 

Du aner ikke, hvornår du rammer ned i noget, der gør virkelig ondt.

Når man begynder hjemme undgår man at trampe i hinandens tragedier.

2. God humor er forbundet med varme. 

Når vi griner får vi varmen helt naturligt og god humor varmer også sjælen op. Den afvæbner og skaber samhørighed. 

Hvis humoren varmer alle dem op, den er sammen med, er det god humor

Hvis der sidder en og fryser er det ikke.

Det er så enkelt, at selv børnehavebørn vil kunne forstå det. 

Og på den måde er vi også færdige med at forveksle humor med mobning.


 

Hav en dejlig weekend


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Seneste fra Instagram
Webdesign af Just Media